Sju tips när du ska måla om i hemmet

Har du planer på att måla om i hemmet men funderar över vilken färg som passar bäst? Vi har i samarbete med Flügger listat sju vanliga frågor och expertens svar på dessa.

1. Förarbetet

Börja med att gå igenom hemmet och se över vad du vill ha kvar, som exempelvis tavlor, möbler, textilier och annat. De här sakerna blir själva kärnan till vilken kulör du ska välja. Gör gärna en moodboard om du vill och kan. Därefter är det dags att titta på färgkartor och fundera över vilka kulörer du tycker om och välja ut ca 5-6 favoriter och testa vilka som fungerar tillsammans med sakerna/moodboardet. Målsättningen är att ha 1-2 kulörer du kan provmåla med i rummet.

2. Hur håller man ihop färgerna i olika rum?

Det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till färgsättning men vill du skapa harmoni i hemmet är det bra om du har en röd tråd som går igen i varje rum. Det kan vara lister eller möbler i ett visst träslag eller en återkommande färg i tyger eller inredningsdetaljer.

3. Hur ska man tänka gällande ljus och kontraster?

Stora kontraster som svart mot vitt är ganska ansträngande för ögat. När kulörerna flyter ihop blir det också jobbigt för ögat. Det bästa för ögat är mjukare kontraster.

4. Kallt eller varmt?

Många dras ofta till antingen varma eller kalla kulörer. Det går jättebra att blanda för att skapa en fin balans i hemmet.

5. Matt eller blank färg?

Att ha något blankt mitt i en matt omgivning kan skapa en fin kontrast. Generellt sätt är blanka ytor tåliga och fungerar bra i kök och badrum. Men de upplevs samtidigt som hårda och avslöjar defekter i ytan. Matta ytor liknar textil, är mjuka och döljer det som inte är perfekt. Oftast passar det matta bäst i de flesta rum.

6. Ta hänsyn till husets övriga stil?

Det är sällan viktigt att hålla sig till exakt originalkulörer, men är du intresserad går det självklart bra att fråga din lokala färghandlare. De flesta brukar välja moderna kulörer till sina hem idag.

7. Snickeridetaljer

Det enklaste är att välja en neutral vit färg som går igenom överallt i bostaden. Den ambitiösa väljer att måla allt i rummet som foder, lister och väggar, i samma nyans. Det kan ge ett väldigt effektfullt intryck och då är det viktigt att nyanserna är desamma.

Vill du ha fler tips gällande att måla om i hemmet?

Måla om dina snickerier.

Måla om en vägg i hemmet.

Måla trägolven

Välj rätt kulör till hallen

Fem tips kring färgsättning

Allt material med färgtips publiceras i samarbete med Flügger. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen