Homestyling inför försäljning

En onödig extrakostnad vid försäljningen eller ett sätt att få fler att upptäcka just din pärla? Johanna Almgren på Optihem, ett systerbolag till Erik Olsson Fastighetsförmedling, ger svar på dina frågor om homestyling.

Varför ska jag låta styla min bostad innan försäljning?
– En bostadsförsäljning är bland det viktigaste du gör i ditt liv. Därför ska du bjuda in en expert som kan se lägenheten eller huset från ett nytt perspektiv och hjälpa till att lyfta fram respektive tona ner rätt saker inför fotografering och visning. Som säljare har du ofta blivit hemmablind och har svårt att se exakt vad som kan göras, medan jag som stylist snabbt kan avgöra hur bostaden kan optimeras.

Vad utgår du ifrån i din styling?
– Mitt signum är en stil som är väldigt skandinavisk, ljus och sparsam, men självklart anpassar jag mig också efter befintlig inredning. Det viktigaste är att låta bostaden vara vägledande för stylingen och inte tvärtom, och mycket handlar om att avgöra vad som passar i vilken kontext. En skrynklig linnebäddning passar till exempel bättre i en mer bohemisk stadsdel än en klassiskt högborgerlig.

Vad är hemligheten bakom ett riktigt lyckat jobb?
– Att hitta balansen för just ditt hem; det ska kännas harmoniskt och inbjudande. Och viktigast av allt är att resultatet upplevs som ett hem och inte en överstylad bostad. Samtidigt behöver bostaden neutraliseras för att varje spekulant ska ha möjligheten att tänka in sig själv i miljön. Det ska gå att se sig själv äta middag i köket eller sitta på balkongen i eftermiddagssolen.

Lyckad homestyling

Behöver jag som kund vara involverad eller kan jag bara luta mig tillbaka?
– Du kan ta det lugnt och lita på att vi stylister gör det vi är kan bäst. Försök att förbereda dig på att bostaden kommer att avpersonifieras, så att du inte blir stött när dina saker plockas bort. Hur mycket du själv behöver förbereda beror på stylingens omfattning och om möbler ska bytas ut, men en stående förberedelse brukar vara att plocka undan personliga tillhörigheter och städa, eftersom det inte spelar någon roll hur bra stylad en bostad är om den är ostädad. Kan eller orkar du inte själv finns alltid hjälp att skaffa.

 Vad kan jag förvänta mig att få tillbaka för de pengar jag lägger ut för styling?
– I branschen pratas det om att styling kan höja slutpriset med 5–10 %, men det är så otroligt mycket annat som spelar in, så jag tycker att man ska akta sig för att räkna så. Med stylingens hjälp skapas däremot en känsla i bilderna som gör att fler spekulanter tittar på din annons. Förhoppningsvis leder det till fler besökare på visningarna och fler som lägger bud, vilket i slutändan kan innebära bättre betalt.

Homestyling höjer slutpriset

Stylingtips inför visningen

För dig som inte har möjlighet att anlita Johanna Almgren eller någon annan stylist bjuder vi så klart på några smarta tips kring vad du själv kan göra inför visning:

Städa

Rörigt och oordnat är inte att rekommendera. En grundlig städning kommer du långt med!

Rensa och renodla

Plocka bort personliga saker, foton, souvenirer och böcker som kretsar kring dina intressen.

Använd textilier

Tyg skapar känsla och bidrar till en ombonad stämning. Använd gärna en dov färgskala och tänk i termer av snygga, hellånga gardiner och en vacker bäddning till sovrummet, filtar och kuddar i soffor, fräscha handdukar som kombineras med snygga tvålprodukter i badrummet och kanske även en matta till balkongen.

Jobba med gruppering i köket

Förutom att köket ska vara ytmässigt rent kan du jobba med gruppering, till exempel någon ört tillsammans med en stapel med snyggt porslin och en skärbräda eller en bok som lutats upp mot kaklet. 

Välj rätt blommor

Snittblommor som dekoration och gröna växter i fönstren är ett måste, men det gäller att välja rätt. Liljor är till exempel en dålig idé till visningen. De doftar starkt och avger ett gult mjöl. Oäkta blommor är också big no-no. Tistlar och grönbladiga snittblommor passar däremot för både fotografering och visning, eftersom de ger ett neutralt, lugnande intryck och står sig länge. Tipset är att gå in i en välsorterad blomsteraffär och be om hjälp att välja något som är anpassat efter säsongen och som går att binda ihop snyggt.

Tips på homestyling du kan göra själv

Fler homestylingtips hittar du här >

Tillbaka till toppen