Genom att låta ditt bostadsköp ta tid ökar du förutsättningarna för att du köper en bostad du kommer att trivas i. Vi har listat några tips för att lyckas göra en genomtänkt och trygg affär.
Låt bostadsköpet ta tid
Bostaden är något av det viktigaste vi har på många olika sätt; rent funktionellt och även emotionellt.
– Du behöver en bra bostad för att ditt liv ska fungera harmoniskt. Att sköta jobb, vardagslogistik, träffa vänner, allt blir bättre om du har en bostad som du trivs i. Sen har vi den ekonomiska aspekten. Det är väldigt få affärer som handlar om mer pengar. Ju mer påläst du är desto bättre blir förutsättningarna att lyckas med ditt bostadsköp, säger Erik Olsson.
– Gör du en god bostadsaffär går det att tjäna pengar på ett sätt som du inte kan göra annars. En dålig bostadsaffär är däremot svårt att reparera ekonomiskt. Man bör tänka på att man gör bostadsaffärer sällan, vilket gör att folk har väldigt lite erfarenhet, säger Erik.
Ta reda på era behov
Ta reda på dina egna och din familjs önskemål om ni är flera som ska flytta. Tänk på bostadsfunktion, antal rum och läge. Vad har du för budget? Vad får du för bostad för de pengarna? Ofta måste du ge avkall på något för att få något annat. När du vet vad du vill ha lär du dig mycket av att gå på bostadsvisningar i området för att se vad som finns och vad det kostar.
– Du äger en bostad mycket längre än en bil. Lägg tid och engagemang i relation till värdet och hur viktigt det är för livskvaliteten, menar Erik Olsson.
Ställ rätt frågor
När du väl hittat en bostad du är intresserad av, ställ frågor om det som är viktigt för just dig. Köparen har en undersökningsplikt. Det innebär att lägenheten ska undersökas i alla delar och funktioner. Vänd dig till föreningens styrelse med frågor som mäklaren inte kan svara på.
– Att man undersöker bostaden och ställer frågor minskar risken för missförstånd och besvikelser. Det är annars den stora risken.
Ställ frågor om det som är viktigt för dig.
– En del kan störas av oljud som den tidigare ägaren inte alls reflekterat över. Det är ofta subjektivt. Därför är det viktigt att du själv bildar dig en uppfattning om vad som är viktigt för just dig, menar Erik Olsson.
Läs också "5 frågor att ställa inför att du köper bostad".
Undersök föreningens ekonomi
När man studerar föreningens ekonomi, tittar man på en tid som har varit. Titta även på fastighetens tekniska status. Konststycket är att bilda sig en uppfattning om hur det kommer att se ut i framtiden.
– Jämför två föreningar med identiska årsredovisningar idag. En har en fastighet i gott skick med en lokal som föreningen skall sälja. Den andra föreningen behöver göra stambyte, takbyte och hissrenovering som totalt handlar om flera miljoner kronor i kostnad. Den ena föreningen kan amortera på sina lån, medan den andra tvingas till nya lån. Om några år är det helt andra räntekostnader och därmed olika avgifter i de båda föreningarna. Kopplingen mellan ekonomin och fastighetens status är jätteviktig, säger Erik Olsson.
Mer information om hur du undersöker en bostadsrättsförenings ekonomi finner du här.
Ska du köpa eller sälja först?
Det blir lättare att lägga upp en budget för ditt köp om du säljer först, men samtidigt riskerar du att bli utan bostad ett tag. Om du inte villkorar ditt köp med att sälja den gamla bostaden först, måste du ha en finansiering som gör att du inte tvingas sälja till ett lågt pris i panik.
– Köpet kan bli onödigt dyrt om du inte får så mycket som du vill för den gamla bostaden. Om du däremot får mer än vad du tänkt dig kanske du hade haft råd med en bostad som har balkong eller ett extra rum, menar Erik Olsson och fortsätter: – Oavsett om du köper eller säljer först får du ofta bråttom att göra nästa steg. Köper du först blir du orolig för att bostadsmarknaden ska rasa när du sitter med två bostäder. Om du säljer först kan det bli samma panik, nu blir det bråttom att hitta ny bostad. En duktig och engagerad mäklare kan hjälpa dig att väga för- och nackdelarna mot varandra. Vad som är bäst är individuellt och beror på de förutsättningar och önskemål som finns. Hur du än gör är det bra att vara välinformerad och förberedd på nästa steg.
I våra artiklar "Fördelen med att sälja först" samt "Köpa eller sälja först" kan du läsa mer om för- och nackdelarna med att köpa respektive sälja din bostad först.