Från vita soffor till tukaner

Vårens inredningstrender 2020

Städa ut det gamla och fyll på med det nya. Trendexperten Stefan Nilsson har spanat på designmässorna och berättar hur du kan uppdatera ditt hem 2020.

Årets färg på soffan

Efter besök på möbelmässorna i Köln och i Stockholm ser jag att sofforna inte blir så annorlunda som man kanske kunde tro. Det funkar alltså att behålla soffan från förra året. Kanske lite stramare, med rakare karmar och inga ”tungor” som sticker ut i rummet längre. Nej, stramt och rakt mot väggen ska det vara. Och gärna vita soffor – vilket jag inte kan förstå. Spiller inte folk? Så möbelmässigt händer det kanske inte så mycket men där det händer är på fåtöljerna. Dessa ska vara djupa, breda, generösa. De ska vara så pass breda att det nästan ryms två personer i stolen, eller så att man i alla fall kan halvligga och surfa på telefonen. Och du måste inte ha två matchande fåtöljer utan kan absolut ha två olika varianter. Så om du ska uppdatera ditt hem 2020 – köp en generös fåtölj.

Årets färg på soffan

Kaffetrenden

På den stora köksmässan i Frankfurt så kan man se vilka nya saker som kommer till köket. Är det en ny grönsaksskalare med tanke på den stora vego-trenden som härjar? Nej, det är snarare faktiskt kaffe som är hett. Kanske lite överraskande att det kommer som en trend igen, men det lanseras nya kaffemuggar för människor på språng, kaffemaskiner, melitta-redskap och prylar för dig som vill göra en sån där snygg köpe-kaffe med mönster. Räkna med att det blir en kaffemaskin till Fars Dag i höst.

Kaffetrend

Tukanen är årets djur

Mönster i inredningen kommer det här året. Bort med det monokroma och enfärgade. Mer djurmönster generellt på allt från tapeter, krukor, ljusstakar till textilier. Men vad är årets djur? Varje år är det ett djur som trendar oavsett om det är ugglor, lama eller flamingos. I år är det alltså den tropiska tukan-fågeln med sin karakteristiska näbb. På muggar, tapeter, handdukar och överallt.

Den hållbara trenden

Årets största trend är hållbarhetstrenden. Absolut. Alla mässor, oavsett tema, lyfter upp frågan, och det kommer uppenbarligen bli något vi får se mer av i butik. Frågan är enormt stor och hur närmar man sig den när det gäller inredning? Jo, framför allt utifrån nya material. Det kan vara nya träfiber som tencel, som man gör textilier av, 3D printade fåtöljer eller bokhyllor som är nersmälta gamla kylskåp. Men också en hel del vintage. Retro-trenden är stor och det lika bra att köpa en vintagefåtölj från 50-talet. Duktigast på att experimentera med nya material och certifieringar är textilindustrin så om du ska köpa något miljösmart så kolla efter mattor, kuddar, gardiner och annat mjukt och skönt.

Tillbaka till toppen