Sälja lägenhet

VI HJÄLPER DIG SÄLJA DIN LÄGENHET!

Oavsett om det är första eller tredje gången du ska sälja en lägenhet så skiljer det sig mellan försäljningarna. När man väl har tagit beslutet att sälja sin bostadsrätt brukar man börja fundera över försäljningsprocessen och var man ska börja.

Sälja lägenhet

Vi hjälper dig med din lägenhetsförsäljning

Har du bestämt dig för att sälja din lägenhet? Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att berätta mer om hur vi kan hjälpa dig med försäljningen av din bostadsrätt.

Tack! Vi kommer kontakta dig inom kort för att boka ett möte med en mäklare. 

✶ Obligatoriska fält

Sälja lägenhet steg för steg

Första steget inför en försäljning är att skapa sig en förståelse för olika steg vid en lägenhetsförsäljning.

1. Planera din bostadsförsäljning
2. Värdera din lägenhet
3. Bästa tiden att sälja
4. Homestyling
5. Fotografering
6. Bostadslansering
7. Bostadsförsäljning

Planera din bostadsförsäljning

Det är mycket att fundera kring inför en lägenhetsförsäljning. En vanlig fundering är om man ska köpa eller sälja först. Det finns såklart både för- och nackdelar med båda:

Köpa först

Fördelen med att köpa en ny bostad innan du säljer din lägenhet är att du kan ta tid på dig att hitta din nya drömbostad.

Risken med att köpa en ny bostad först är att du kanske inte får det pris du önskat för lägenheten alternativt att du inte får den såld alls. Det kan tvinga dig att dra dig ur ditt bostadsköp, vilket gör att du kan bli skadeståndsskyldig.

Sälja först

Den stora fördelen med att sälja sin lägenhet först är att du kan visa din lägenhet flera gånger om du inte får önskat pris. Du kan också agera snabbare när du hittar din drömbostad eftersom du vet vilken budget du har.

Vi hjälper dig

Vet du inte hur du ska agera i din situation bör du:
1. Träffa en mäklare för att få en värdering av din lägenhet.
2. Efterfråga en försiktig värdering för att säkerställa att din kalkyl håller.
3. Kontakta din bank och diskutera bolån. Utifrån det kan du enklare bestämma dig för en strategi (köpa eller sälja först) baserat på dina ekonomiska förutsättningar.

Du hittar en fördjupad artikel om ”Köpa eller sälja först” här.

Sälja bostadsrätt

Värdera din bostadsrätt

En värdering brukar underlätta beslutet för många av våra säljare om de ska sälja sin lägenhet. Värderingen ger dig även en indikation på hur mycket du kan betala för en ny bostad.
När vi värderar en lägenhet tittar vi först och främst på marknaden och bostadsutbudet i ditt område och stad. Vid en värdering ger vi även rekommendationer på insatser samt styling som du kan göra för att höja värdet på din lägenhet.

När är bästa tiden att sälja lägenhet?

Vilken tid som är bäst att sälja lägenheten under är väldigt individuellt och styrs av flera faktorer. För att skapa dig en bild om vad som är gäller för din lägenhet bör du fundera över följande:

• Nuvarande bostadsmarknad
• Utbud av liknande bostäder till salu
• Säsong
• Lägenhetens läge
• Ränteläget

Vi rekommenderar att du tar hjälp av en av våra mäklare som har bra lokalkännedom om marknaden i ditt område. Att prata med en mäklare med bra kännedom på ditt bostadsområde brukar vara avgörande för att kunna tajma lägenhetsförsäljningen.

Homestyling

Homestylingen är viktig för att förbereda din lägenhet för fotografering samt visning. Gällande homestyling har du egentligen två val, antingen anlita en inredare eller styla lägenheten själv.
Fördelen med att ta hjälp av en inredare är att de har kunskap och erfarenhet kring vilka åtgärder som har en positiv inverkan på helhetsintrycket av din bostadsrätt. Därtill kan de även se lägenheten utifrån köparens perspektiv och baserat på det framhäva lägenheten så att stylingen lockar fler potentiella köpare till en visning. Det i sin tur skapar bättre förutsättningar till fler budgivare och ett högre slutpris. 

Du kan gärna fråga din mäklare om tips på en duktig stylist. De rekommenderar oftast en stylist som de har samarbetat med tidigare och som de vet är duktig. Läs mer om homestyling här.

Fotografering

Bilderna på din lägenhet är avgörande för att kunna sticka ut och locka besökare till visningen. Därtill syftar bilderna till att hjälpa köparna att förstå planlösningen så att de får samma känsla för lägenheten på visningen som när de tittade på bilderna. Om du väljer att fotografera din lägenhet tidigt inför en försäljning, får mäklaren möjlighet att kunna bearbeta tidigare spekulanter av likande lägenheter och som skulle kunna vara intresserade av din lägenhet.

Bostadslansering

Vid en bostadslansering läggs bostaden ut på den publika marknaden och det är då fritt fram potentiella köpare att boka in sig på visningarna. Nedan följer några av de publika kanaler vi brukar lansera och annonsera bostäder genom:

• Hemnet
• Booli
• Boneo
• Facebook
• Instagram
Med vår tjänst EO Digital har vi även marknadens främsta marknadsföringsverktyg för att nå både aktiva och passiva köpare via annonsering i sociala medier.

lägenhetsförsäljning

 

Bostadsförsäljning

Sista steget i är själva lägenhetsförsäljningen. I detta steg ingår visning, budgivning och kontraktsskrivning.

Visning

Mäklaren visar upp din lägenhet för visningsbesökarna. Besökarna får möjlighet att titta på din lägenhet, ställa frågor till mäklaren och skapa sig en bild om bostadsområdet.

Budgivning

Efter visningen får de spekulanter som är intresserade av din lägenhet möjlighet att lägga bud. Förhoppningsvis har du många intresserade köpare som vill lägga bud så att det blir en budgivning.
Det är viktigt att du och din mäklare diskuterar strategin för budgivningen. Ni behöver ha en samsyn kring exempelvis pris och om ni acceptera förhandsbud etc.

Kontraktsskrivning

Efter avslutad budgivningen, och det finns en köpare, så skrivs ett köpekontrakt mellan köparen och dig. Det många missar är att det är först när köpeavtalet är signerat av både dig och köparen som bostadsaffären är slutförd.

Varför ska du sälja din lägenhet med Erik Olsson?

Vi på Erik Olsson mäter hur vi faktiskt lever upp till vårt uppdrag att ge våra kunder bäst betalt. Ända sedan 2008 har vi gett våra kunder bäst betalt jämfört med andra mäklerier. 2021 års resultat visar att våra kunder i snitt fått 9,4% bättre betalt för sina bostäder.

Förklaringen ligger i vår arbetsmetod med flexibla visningar, gedigen marknadsföring och en lokalt fokuserad mäklare med ett upparbetat spekulantregister. Fler spekulanter ger fler bud, vilket ofta leder till ett högre slutpris.

Hör av dig, så berättar vi gärna mer om hur vi kan hjälpa dig till en trygg och lyckad husförsäljning! 

Vanliga frågor kring lägenhetsförsäljning

Vad behöver man förbereda inför en lägenhetsförsäljning?

Inför en lägenhetsförsäljning kommer du behöva ta fram information kring lägenheten och bostadsrättsföreningen, exempelvis:

• Genomförda renoveringar
• Ritningar
• Årsredovisning
• Avgift
• Tillgång till garage och förråd
• Relevant information om din bostadsrättsförening

Vad ingår när du säljer en lägenhet?

Det som ingår i lägenhet är så kallad fast egendom och regleras enligt Jordabalken.

Vad kostar det att sälja en bostadsrätt?

Först och främst ska du fråga dig själv hur mycket hjälp du vill ha vid en försäljning. Omfattningen och kvalitén på mäklartjänsten är avgörande för vad du får betala i mäklararvode. Kom ihåg att mäklararvodet, homestyling och andra försäljningskostnader är avdragsgilla och får dras av innan vinstbeloppet beräknas. Du kan läsa mer om mäklararvode här.

Sälja lägenhet med en lokal expert

Våra mäklare kan hjälpa dig att sälja din bostadsrätt. Nedan hittar du våra lokala kontor där du kan komma kontakt med våra mäklare gällande en försäljning av din lägenhet:

Tillbaka till toppen