Sälja hus

Vi hjälper dig sälja ditt hus, radhus eller villa!

Oavsett om det är första eller femte gången du ska sälja ditt hus vet vi att ingen husförsäljning är den andra lik. Beslutet att sälja sitt hus, radhus eller villa är förknippat med många funderingar och inte sällan lite oro.

Sälja hus

Vi hjälper dig med din husförsäljning

Funderar du på att sälja ditt hus, radhus villa eller villa? Våra mäklare hjälper dig genom hela försäljningsprocessen, från värdering till slutförd affär.

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att berätta mer om hur vi kan hjälpa dig med försäljningen av ditt hus.

 

Sälja hus steg för steg

Första steget vid en husförsäljning är att skapa sig en förståelse för de olika stegen som ingår försäljningsprocessen.

Övergripande ingår följande steg i en husförsäljning:
1. Planera din bostadsförsäljning
2. Värdera din bostad
3. När är bästa tiden att sälja hus?
4. Besiktning
5. Homestyling
6. Fotografering
7. Bostadslansering
8. Bostadsförsäljning

Planera din bostadsförsäljning

Det är mycket att tänka på när du ska sälja ditt hus. Inte minst frågan om du ska köpa eller sälja först och när det är bäst tid att sälja. Det finns för- och nackdelar med både att sälja och att köpa först. Du hittar en fördjupad artikel om ”Köpa eller sälja först” här.

Sälja först

Fördelen med att sälja först är att du kan sälja ditt hus utan tidspress och att du kan visa ditt hus flera gånger om du inte får det pris du vill ha. Du har också lättare att agera snabbt och beslutsamt när du ska köpa en ny bostad eftersom du vet exakt vilken budget du har att röra dig med.

Köpa först

Den största fördelen med att köpa en ny bostad innan du säljer ditt hus är att du har gott om tid att hitta din nya drömbostad.

Nackdelen med att köpa en ny bostad först är risken att du inte får det pris du räknat med när du säljer ditt hus eller i värsta fall att du inte får ditt hus sålt alls. Då kan du bli tvungen att dra dig ur ditt köp och riskera att bli skadeståndsskyldig.

Vi hjälper dig

Har du svårt att bestämma hur du ska agera i din situation är vårt tips att du:

1. Träffar en mäklare för att få en uppdaterad värdering av huset du ska sälja.
2. Ber mäklaren om en försiktig värdering för att minimera risken att din kalkyl spricker.
3. Tar kontakt med en bolånerådgivare och pratar igenom din ekonomi och vad för typ av bostad du vill köpa. Då blir det enklare för dig att bestämma strategi (köpa eller sälja först) eftersom valet beror på dina individuella förutsättningar och önskemål.

Sälja villa

När är bästa tiden att sälja hus?

Nästa steg i försäljningsprocessen är att skapa dig en uppfattning om när det är bäst att sälja ditt hus. Dessvärre finns det ingen generell formel för när det är bäst att sälja ett hus, utan det varierar mycket från hus till hus. För att försöka skapa dig en uppfattning om vad som gäller för ditt hus bör du beakta följande faktorer:

• Nuvarande bostadsmarknad
• Utbud av liknande bostäder till salu
• Säsong
• Bostadens läge
• Ränteläget

Vi rekommenderar att du tar kontakt med en av våra mäklare som har bra kännedom om marknaden i ditt bostadsområde. Du kan då fråga när det är bäst tid för dig att sälja. En mäklare med god koll på just ditt område är ofta avgörande för att på bästa sätt kunna tajma din husförsäljning med det rådande marknadsläget.

Värdera ditt hus

En bostadsvärdering brukar underlätta beslutet för många om de faktiskt ska sälja sitt hus eller inte. En värdering ger en bild av hur mycket du kan investera i en ny bostad. När vi gör en bostadsvärdering tittar vi först och främst på marknaden och hur bostadsutbudet ser ut för tillfället.

I samband med att vi värderar ditt hus brukar vi också komma med flera rekommendationer och förslag på insatser samt styling som kan höja värdet på ditt hus ytterligare.

Besiktning

Om du ska sälja ett hus är det viktigt att du ordnar med en besiktning av både huset och tomten i god tid före försäljningen. Våra mäklare kan bland annat hjälpa till att ta fram en åtgärdsplan för att rätta till eventuella brister som kan presenteras för visningsbesökarna. Då känner sig potentiella budgivare tryggare genom att de lättare kan räkna på vad en renovering kommer att kosta innan de lägger ett bud.

Sälja radhus

Homestyling

Homestyling är viktigt för att förbereda huset inför fotograferingen och visningen. Men hur ska du tänka kring homestyling? Är det värt att anlita en inredare? Eller kan du sköta stylingen själv?
Fördelen med att anlita en inredningsstylist är att de kan se detaljer som kan påverka helhetsintrycket av ditt hus. Dessutom kan stylisten se bostaden från köparens perspektiv och tack vare det framhäva ditt hus på ett sätt för att locka så många spekulanter som möjligt. Det skapar bättre förutsättningar till fler budgivare och ett högre slutpris.

Be gärna mäklaren om tips på en duktig stylist. Då får du en stylist som mäklaren uppskattar och är van att samarbeta med, vilket är värdefullt. Du kan läsa mer om homestyling här.

Fotografering

Bilderna på ditt hus är väldigt viktiga för att sticka ut i flödet så att du får många besökare på visningen. Dessutom ska bilderna hjälpa spekulanterna att förstå planlösningen så att de får samma känsla för huset på visningen som när de såg bilderna.
Det finns också fördelar med att förbereda din villa tidigt inför fotografering och försäljning. Det ger mäklaren möjlighet att kunna kontakta tidigare spekulanter som skulle kunna vara intresserade av din villa.

Bostadslansering

När ditt hus väl lanseras på den publika marknaden är det fritt fram för alla att anmäla sitt intresse. Nedan följer några av de publika kanaler vi brukar lansera och annonsera bostäder genom:

• Hemnet
• Booli
• Boneo
• Facebook
• Instagram

Genom vår tjänst EO Digital har vi även marknadens främsta verktyg för att nå både aktiva och passiva spekulanter genom annonsering i sociala medier.

Husförsäljning

Bostadsförsäljning

Sista steget är själva försäljningen. I detta steg ingår visning, budgivning och kontraktsskrivning.

Visning

Mäklaren visar upp ditt hus för visningsbesökarna. Under visningen får besökarna möjlighet att titta på huset, ställa frågor till mäklaren och skapa sig en uppfattning om bostadsområdet.

Budgivning

Förhoppningsvis har visningen varit en succé med många spekulanter som vill lägga bud på ditt hus. Budgivningen kan upplevas som både spännande och nervös. Tala med din mäklare om strategin kring budgivningen på din villa. Det är viktigt att du och din mäklare har samsyn kring önskat pris samt om ni ska acceptera förhandsbud etc.

Kontraktsskrivning

Efter att budgivningen har avslutats, och det finns en köpare, så skrivs ett köpekontrakt mellan dig och köparen. Det är viktigt att veta att ingen av parterna är bundna att genomföra affären innan köpeavtalet är signerat av både dig och köparen. Det är alltså först vid en signering som bostadsaffären är slutförd.

Varför ska du sälja din bostad med Erik Olsson?

Vi på Erik Olsson mäter hur vi faktiskt lever upp till vårt uppdrag att ge våra kunder bäst betalt. Ända sedan 2008 har vi gett våra kunder bäst betalt jämfört med andra mäklerier. 2021 års resultat visar att våra kunder i snitt fått 9,4% bättre betalt för sina bostäder.

Förklaringen ligger i vår arbetsmetod med flexibla visningar, gedigen marknadsföring och en lokalt fokuserad mäklare med ett upparbetat spekulantregister. Fler spekulanter ger fler bud, vilket ofta leder till ett högre slutpris.

Hör av dig, så berättar vi gärna mer om hur vi kan hjälpa dig till en trygg och lyckad husförsäljning! 

Vanliga frågor kring husförsäljning

Vad behöver man förbereda inför en husförsäljning?

Inför husförsäljningen kommer du behöva ta fram information kring huset samt kringliggande tjänster, exempelvis:

• Genomförda renoveringar
• Ritningar
• Karta över tomten
• Information om inteckningar och pantbrev
• Information om nyttjanderätter och servitut
• Energideklaration
• Besiktning

Vad ingår när du säljer huset?

Det som ingår i huset är så kallad fast egendom och regleras enligt Jordabalken.

Vad kostar det att sälja hus?

Först och främst ska du fråga dig själv hur mycket hjälp du vill ha vid en försäljning. Omfattningen och kvalitén på mäklartjänsten är avgörande för vad du får betala i mäklararvode. Kom ihåg att mäklararvodet, homestyling och andra försäljningskostnader är avdragsgilla och får dras av innan vinstbeloppet beräknas. Du kan läsa mer om mäklararvode här.

Sälja hus med en lokal expert

Våra mäklare hjälper dig att sälja ditt hus, radhus eller villa. Nedan hittar du våra lokala kontor där du kan komma kontakt med våra mäklare gällande en försäljning av ditt hus:

Tillbaka till toppen