Värdera hus

Värdering av hus
 

För de allra flesta är en bostadsvärdering det första steget i en försäljningsprocess. Det ger en bra bild av hur mycket du kan investera i en ny bostad. Vi erbjuder fri husvärdering till alla våra kunder, så tveka inte att kontakta oss.

JAG VILL SÄLJA MIN BOSTAD

Få kontakt med en mäklare som är expert på just ditt område.

✶ Obligatoriska fält

 

Värdera hus

 

Varför ska man värdera huset?

En värdering av ett hus, radhus eller villa är en bra start för att få koll på husets värde. Vi värderar alltid ditt hus heIt gratis, samtidigt som vi kommer med rekommendationer och förslag på insatser som kan höja marknadsvärdet ytterligare.

Hur går en husvärdering till?

När vi gör en husvärdering tittar vi på flera olika faktorer. Nedan har vi listat de mest avgörande faktorerna vi tittar på när vi ska värdera hus.

Marknaden

Hur ser marknaden, aktuell ränteutveckling, inflation och hur bostadsutbudet ser ut för tillfället. En värderingen skiljer sig sedan något beroende på om det är en lägenhet, hus eller villa.

Tomten

Storleken på tomten är viktig. Många önskar en härlig och välskött trädgård och uteplats samt att det är insynsskyddat mot grannarna.

Huset

I övrigt ser vi över huset i helhet så som husets skick, läget, uteplatsen, trädgård och kakelugn i samband med en husvärdering. Hur ser utsikten ut? Finns det goda parkeringsmöjligheter? När renoverades taket senast och när dränerades husgrunden? 

Även husets fasad påverkar intrycket så det kan vara värt att investera i en fasadmålning.

Vill du värdera ditt hus?

Vi hjälper dig

 

Vanliga frågor vid en husvärdering

Vad innebär en husvärdering?

En husvärdering innebär att vi gör en värdering av ditt hus och uppskattar dess marknadsvärde.

Hur vet man hur mycket ett hus eller fritidshus är värt?

Vid en husvärdering tittar vi flera olika faktorer, såsom bostadsmarknaden, utbud av likanden hus och slutpriser på liknande hus i ditt område. För ditt hus tittar vi exempelvis på husets läge, storlek, planlösning, antal rum, om det finns altan eller balkong, husets skick (exempelvis fasaden och takets skick samt dränering), och uppvärmning. Vi tittar även på tomtens storlek och trädgårdens utförande. Vid en värdering kan vi också komma med förslag på olika åtgärder som kan höja värdet på ditt hus.

Hur ofta ska man värdera om sitt hus?

Eftersom bostadspriserna har ökat väldigt mycket under de senaste åren får många en betydligt lägre belåningsgrad tack vare att huset är mer värt idag. Dessutom är värderingen som många gjorde när amorteringskravet infördes, fem år gammal. Då kan man basera amorteringen på en ny värdering som ger lindrigare amorteringskrav. Genom att göra en omvärdering av din bostad kan du därför spara mycket pengar. Här kan du läsa mer om hur du kan få ner bolåneräntan. En omvärdering kan göras högst vart femte år enligt Finansinspektionen eller om du har gjort omfattande förändringar på bostaden som har påverkat dess värde. Läs mer om omvärdering av bostaden eller boka en omvärdering.

Kan man värdera upp huset efter en renovering?

Ja, du kan värdera om huset efter att du har gjort en renovering. Det krävs dock att renoveringen har varit omfattande eller att du har gjort en tillbyggnad på huset. Enligt Finansinspektionen ska renoveringen ge en "avsevärd värdeförändring" för att en omvärdering ska godkännas. 

Kan man värdera upp huset för att få låna mer?

Ja, om mäklaren värderar upp din bostad kan du få bättre villkor hos banken, vilket kan ge dig mer utrymme för en ökad belåning.

Vad kostar en värdering av ett hus?

Det beror på vilken typ av värdering du önskar. Önskar du en skriftlig värdering för att lägga om ett bolån kostar det från 2500 kr. Vill du däremot ha en muntlig värdering inför exempelvis en bostadsförsäljning gör vi det kostnadsfritt.

Kan man bevaka värdet på sitt hus?

Ja, vi kan skapa en värdebevakning på ditt hus så att du månadsvis får ett bevakningsmail om värdeutvecklingen på ditt hus.

Hur lång tid tar en husvärdering?

Hur lång tid en värdering av ett hus tar beror på storleken på huset. Vid själva värderingen är det vanligt att både du som kund och vår mäklare har frågor, vilket också det påverkar tiden som husvärderingen tar.

Vilka renoveringar är lönsamma inför en husförsäljning?

Ett extra rum höjer ofta betalningsviljan. Finns det en eldstad i bostaden är det värt att se till att den fungerar före försäljning. Dessutom finns det flera mindre renoveringar som att slipa golven, måla väggarna ljusa och att byta ut hantag mm som höjer helhetsintrycket på din bostad. Här kan du läsa mer om hållbara renoveringar.

Värdera ditt hus med Erik Olsson Fastighetsförmedling

Våra mäklare kan hjälpa dig med en värdering av din villa. Nedan hittar du våra lokala kontor där du kan boka en värdering:

Alingsås

Gävle
Göteborg (Centrala GöteborgVästra centrumÖstra centrumFrölunda/HögsboHisingenHovåsMölndalMölnlycke/LandvetterPartilleTorslanda)

Helsingborg

Hudiksvall
Härnösand (KramforsSollefteå)
Hässleholm
Jönköping (HuskvarnaHaboMullsjö)
Kalmar
Karlstad
Kristianstad
Kungsbacka
Lund
Malmö (Bjärred, BurlövLommaStaffanstorpSvedala)
Mark
Nyköping/Oxelösund

Sandviken


Stockholm (BrommaEnskedeEssingeöarnaGärdetHammarby SjöstadHaningeHägerstenJohanneshovKungsholmenLidingöNackaSödermalmSolnaSpångaSundbybergTäbyVasastan/NorrmalmVärmdöÄlvsjöÖstermalm)
Sundsvall (Timrå)
Södertälje/Nykvarn

Sölvesborg

Trelleborg
Varberg
Vellinge (Skanör/Falsterbo)
Ystad
Örebro
Österlen (Simrishamn)

KONTAKTA OSS

Få kontakt med en mäklare som är expert på just ditt område.

✶ Obligatoriska fält

Tillbaka till toppen