Omvärdera bostad

Omvärdering bostad

Omvärdera bostad

Eftersom bostadspriserna har ökat väldigt mycket under de senaste åren får många en betydligt lägre belåningsgrad tack vare att bostaden är mer värd idag. Dessutom är värderingen som många gjorde när amorteringskraven infördes, fem år gammal. Då kan man basera amorteringen på en ny värdering som ger lindrigare amorteringskrav. Genom att omvärdera din bostad kan du därför spara mycket pengar.

3 skäl att göra en omvärdering av bostaden

Värdet på ditt hus eller lägenhet påverkar ditt förhandlingläge med banken kring ditt bolån. Därav kan det vara bra att värdera om sin bostad, även om man inte har planerat att flytta. Nedan har vi listat tre skäl att göra en omvärdering av din bostad.

1. Lägga om bolån för att minska amorteringskravet

2. Förhandla om bolåneräntan med banken

3. Utöka ditt bolån

Värdera om bostaden vart femte år

En omvärdering av dtt hus eller lägenhet får du inte göra oftare än vart femte år med avsikten att sänka ditt amorteringskrav.

Emellertid har du gjort renoveringar som har haft ökat värdet på din bostad mer än den än den allmänna prisutvecklingen kan du göra en ny värdering som kan ligga till grund för amorteringskravet. Det kan till exempel vara om- eller tillbyggnationer eller en omfattande renovering av bostaden.

För att förhandla bolåneränta med banken kan man alltid värdera om bostaden om den har ökat i värde så belåningsgraden blir lägre. Här kan du läsa mer om hur du kan få ner bolåneräntan.

Omvärdera bostaden med oss

Vill du boka en omvärdering av din bostad? 

Vi hjälper dig

 

Vanliga frågor kring omvärdering

Hur kan en omvärdering av ens bostad påverka ens bolånekostnader?

Eftersom bostadspriserna har ökat väldigt mycket under de senaste åren får många en betydligt lägre belåningsgrad tack vare att bostaden är mer värd idag. Dessutom är värderingen som många gjorde när amorteringskraven infördes, fem år gammal. Då kan man basera amorteringen på en ny värdering som ger ett lindrigare amorteringskrav. Genom att göra en omvärdering av din bostad kan du därför spara mycket pengar. Här kan du läsa mer om hur du kan få ner bolåneräntan.

Hur ofta ska man omvärdera sin bostad?

En omvärdering kan göras högst vart femte år enligt Finansinspektionen, eller tidigare om du har gjort omfattande förändringar i bostaden som har påverkat dess värde. Läs mer om omvärdering av bostaden eller boka en omvärdering.

När kan man omvärdera bostad?

Se svaret till frågan "Hur ofta ska man omvärdera sin bostad?".

Vad kräver banken vid en omvärdering?

Banken kräver en skriftlig omvärdering för att de ska godkänna den som grund för att sänka din amortering eller utöka ditt banklån. Vid en omvärdering uppskattar vi värdet på din bostad och skriver ett skriftligt värdeintyg. 

Vad kostar en skriftlig värdering?

En skriftlig värdering kostar från 2500 kr.

Omvärdera din lägenhet med Erik Olsson Fastighetsförmedling

Våra mäklare kan hjälpa dig med en värdering av din bostadsrätt. Nedan hittar du våra lokala kontor där du kan boka en värdering:

Alingsås

Gävle
Göteborg (Centrala GöteborgVästra centrumÖstra centrumFrölunda/HögsboHisingenHovåsMölndalMölnlycke/LandvetterPartilleTorslanda)

Helsingborg

Hudiksvall
Härnösand (KramforsSollefteå)
Hässleholm
Jönköping (HuskvarnaHaboMullsjö)
Kalmar
Karlstad
Kristianstad
Kungsbacka
Lund
Malmö (Bjärred, BurlövLommaStaffanstorpSvedala)
Mark
Nyköping/Oxelösund

Sandviken


Stockholm (BrommaEnskedeEssingeöarnaGärdetHammarby SjöstadHaningeHägerstenJohanneshovKungsholmenLidingöNackaSödermalmSolnaSpångaSundbybergTäbyVasastan/NorrmalmVärmdöÄlvsjöÖstermalm)
Sundsvall (Timrå)
Södertälje/Nykvarn

Sölvesborg

Trelleborg
Varberg
Vellinge (Skanör/Falsterbo)
Ystad
Örebro
Österlen (Simrishamn)

Tillbaka till toppen